Cuaca Cerah |
12.29 tengah hari, kelihatan ladang Teh Boh di lereng-lereng bukit. Bagaikan karpet
yang berpetak-petak hijau. Begitu indah. Mendamaikan. Bagaimanapun perjalanan terpaksa
melalui celah-celah bukit-bukau yang sempit. Di selekoh yang tajam, berhampiran
ladang, laluan di kawal oleh pekerja ladang. Terpaksa berhati-hati apabila
berselisih dengan kenderaan yang lain.
ARAM's Family |
Mencipta Memori |
12.32 tengah hari, sampai di pondok pengawal.
Perjalanan ke pusat ladang masih lagi berliku-liku. 12.38 tengah hari, pengawal
mengarah parkir di lembah. Tidak dibenarkan kenderaan naik hingga ke pusat
ladang di puncak bukit. 12.47 petang, melintasi padang. Seterusnya menaiki
tangga kayu yang tertulis “slippery path”.
Ditubuhkan Pada Tahun 1928 |
The Highland Rainforests |
Mengikut sejarah, Ladang Teh Boh telah ditubuhkan pada tahun 1929 oleh J.A. Russel. Seorang ahli perniagaan British, semasa zaman penjajahan British di Tanah Melayu. Hari ini, ladang Teh Boh mempunyai tiga ladang teh, iaitu di Habu di Ringlet, Tea Garden Fairlie dan di Sungai Palas di Brinchang.
Untuk memastikan kesegaran produk teh, Ladang Teh Boh juga menubuhkan sebuah kilang
pembungkusan di ladang utamanya. Kemudian diedarkan di kedua-dua pasaran,
domestik dan antarabangsa. Dengan slogannya popularnya, "BOH ADA Ummph!", cuba menguasai pasaran domestic.
“BOH” adalah
akronim yang bermaksud “back of house” atau “belakang rumah”. Juga
bermaksud, “best of highland”, iaitu hasil yang datang dari tanah
tinggi. Seawal 1930 hingga kini, BOH lebih mementingkan
kualiti dari ladang. Seterusnya dari kilang
ke pelanggan. Malah pekerja-pekerja ladang yang berpengalaman turut menyumbang
kepada best of BOH.
1.03 petang, akhirnya sampai di tangga atas. Bolehlah
menarik nafas lega. Rehat sebentar, sambil menikmati keindahan ladang. Panorama
yang begitu mempersonakan. Bagaikan permaidani hijau yang menyelimuti lembah
hingga ke puncak bukit. Sekali-sekala angin dingin memuput dari lembah. Terasa
segar dan nyaman. Demikian, sekali angin
memuput sekali pula dingin memaut.
Aqeef Ahmed |
Restoran Tea'ria |
1.10 petang, masuk pintu utama. Di sebelah
kanannya laluan ke restoran Tea’ria.
Bersebelahan dengan bilik video, galeri pengunjung dan mini muzium. Di
belakangnya sebuah kilang lama untuk memproses teh. Masih lagi berfungsi.
Dibuka kepada pelawat setiap hari dari 9.00 pagi hingga 4:30 petang. Hanya
ditutup pada hari Isnin.
Anjung Tea'ria |
1.03 petang, singgah di restoran Tea’ria. Beli ice-tea lemon lime, green
tea dan stevun leaf extract dan ucang teh boh. Sebagai ole-ole
percutian . 1.10 petang, masuk galeri pengunjung 1.16 petang, mengunjungi
pameran mini, “Danger Second Hand Smoke”. Malangnya ramai yang tak kisah
dengan info yang amat penting ini. 1.20 petang , masuk kilang. Pelawat hanya melihat dari balik cermin,
dan mengikut laluan yang diarahkan.
1.51 petang, minum teh di anjung Tea'ria.
Harganya boleh tahan, teh seteko dan
roti sardin berharga RM40.25 termasuk GST RM2.28. Dari mata kasar, pihak
pengurusan hanya mementingkan business
daripada kebajikan pengunjung. Sudahlah nak masuk ke ladang terpaksa menanggung
risiko. Nak minum pun, no justification of price. There is no “sharing
of umph”. Sekadar minum untuk melepaskan dahaga.
Sepetang Di Ladang |
Menghimpun Kenangan |
1.59 petang, turun mengikut laluan tangga
yang sama. 2.09 petang, sampai ke kereta
yang diparking di bawah pophon berduri. Sempat bermain dengan seekor
kucing yang agak jinak. Seterusnya perjalanan mengikut jalan yang sama, dengan
kelajuan 50 km/j. Meninggalkan Sg. Palas Estate dan kemudiannya melintasi SK
(T) Ladang Sg. Palas.
2.37 petang, akhirnya sampai ke jalan utama.
Sejauh 3.5 km yang memakan masa lebih kurang 15 minit. 2.42 petang, melintasi
gerai-gerai di kiri kanan jalan. Petang ini perjalanan agak selesa. Dapat
menghayati panorama bukit-bukau dan lembah-lembah. Yang dihiasi rimbunan-rimbunan
hijau, Dilakari pula warna-warna senja yang semakin indah.
Post a Comment